Genotipo įtaka erškėčio (Rosa sp.) genties uogų ir sėklų kokybei
Tyrimo atlikimo vieta: Erškėčių krūmai nuo 2010 metų auga sertifikuotame ekologiniame ūkyje, 2 ha plote Pašvitinio k., Pakruojo r. Numatyti kokybiniai tyrimai buvo atliekami VDU, Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto Maisto žaliavų agronominių ir zootechninių tyrimų ir Maisto žaliavų laboratorijose, bei Varšuvos gyvybės mokslų universiteto laboratorijoje. Tyrimo objektas: 5 skirtingų genotipų erškėčių uogos: RRR - (Rosa Rugosa) 'Rubra'; RRA - (Rosa Rugosa) 'Alba'; RR - (Rosa Rugosa); RC – (Rosa Canina); RV – (Rosa Villosa). Tyrimo tikslas: įvertinti genotipo įtaką erškėčio (Rosa sp.) genties uogų minkštimo ir sėklų kokybei. Darbo uždaviniai: • Nustatyti ir įvertinti erškėčių uogų antioksidacines savybes (vitaminas C, bendras karotenoidų ir bendras polifenolinių junginių kiekis), priklausomai nuo genotipo; • Ištirti ir įvertinti erškėtuogių minkštimo ir sėklų maistinę vertę (sausosios medžiagos, baltymai, riebalai, ląsteliena, pelenai) priklausomai nuo genotipo; • Įvertinti koreliacinius ryšius tarp tirtų požymių ir genotipo. Tyrimo metodai: Standartiniais metodais buvo nustatyta erškėčių uogų minkštime ir sėklose: sausųjų medžiagų kiekis (%), ląstelienos kiekis (% s. m.), baltymų kiekis (% s. m.), pelenų kiekis (% s. m.), riebalų kiekis (% s. m.), bendras karotenoidų kiekis (mg 100g-1), bendrasis polifenolinių junginių kiekis (mg 100g-1). Erškėčių uogų minkštime - askorbo rūgšties kiekis (mg 100g-1). Tyrimo rezultatai: Rosa Villosa, Rosa Canina ir Rosa Rugosa 'Rubra' genties uogos pasižymėjo stipriausiomis antioksidacinėmis savybėmis. Rosa Villosa genotipo uogų minkštime nustatyta esmingai daugiausia bendrųjų karotenoidų (70,64 mg 100g-1) ir vitamino C (668,38 mg 100g-1). Rosa Canina genotipas išsiskyrė esmingai didžiausiu bendrųjų polifenolinių junginių kiekiu erškėčių uogų minkštime ir sėklose (atitinkamai 163,26 mg 100g-1 ir 209,09 mg 100g-1). Rosa Rugosa 'Rubra' genotipo sėklose buvo ženkliai daugiau bendrųjų karotenoidų (1,58 mg 100g-1). Geriausia maistine verte išsiskyrė Rosa Rugosa genotipas. Šios genties uogų minkštimas sukaupė esmigai didžiausią kiekį: sausųjų medžiagų (95,43 %), ląstelienos (12,97 % s. m.), baltymų (15,47 % s. m.), minkštime ir sėklose - pelenų (atitinkamai 2,09 ir 5,98 % s. m.). Tačiau ir kitų genotipų uogos turėjo tam tikrų esmingai išsiskiriančių verčių: Rosa Rugosa 'Rubra' sukaupė esmingai didžiausią riebalų kiekį minkštime ir sėklose (atitinkamai 2,05 ir 14,56 % s. m.), Rosa Canina esmingai didžiausią sausųjų medžiagų kiekį sėklose (97,29 %), Rosa Villosa esmingai didžiausią ląstelienos kiekį sėklose (51,92 % s. m.) ir Rosa Rugosa 'Alba' reikšmingai didžiausią baltymų kiekį minkštime (4,61 % s. m.). Tarp tirtų požymių erškėčių uogų minkštime, pastebėti stirpūs bei labai stiprūs koreliaciniai ryšiai. Didėjant sausųjų medžiagų kiekiui didėjo pelenų kiekis (r=0,951). Mažėjant bendrajam karotenoidų kiekiui didėjo bendrasis polifenolinių junginių kiekis (r=-0,978), o didėjant karotenoidų kiekiui didėjo vitamino C kiekis (r=0,857). Mažėjant bendrųjų polifenolinių junginių kiekiui didėjo vitamino C kiekis (r=-0,736).
Research location: Thorn scrubs have been growing in a certified, ecological farm since 2010, 2 ha area in Pašvitinis vlg., Pakruojis distr. The intended qualitative research was carried out at Vytautas Magnus University, Laboratory of Agronomic and Zootechnical Research of Food Raw Materials and Food Raw Materials Laboratories at the Institute of Agricultural and Food Sciences and also at the Laboratory of the Warsaw University of Life Sciences. Research object: . Rose hip berries of 5 different genotypes: Rosa Rugosa 'Rubra', Rosa Rugosa 'Alba', Rosa Rugosa, Rosa Canina and Rosa Villosa. Research aim: To evaluate the influence of genotype on the quality of rosehips (Rosa spp.) beries pulp and seeds. Objectives: • To determine and evaluate the antioxidant properties of rosehip berries (vitamin C, carotenoids and total polyphenols), depending on genotype; • To study and evaluate the nutritional value of rosehip pulp and seeds (dry matter, protein, fat, fiber, ash) depending on the genotype; • To evaluate the correlations between the studied traits and the genotype. Research methods: By standard methods was determined in rosehips pulp and seeds: dry matter content (%), fiber content (% d. m.), protein content (% d. m.), ash content (% d. m.), fat content (% d. m.), carotenoid content (mg 100 g-1), total polyphenolic content (mg 100 g-1). In the rosehips pulp: ascorbic acid content (mg 100 g-1). Research results: Berries of the genus Rosa Villosa, Rosa Canina ir Rosa Rugosa 'Rubra' had the strongest antioxidant properties. Berries pulp of the Rosa Villosa genotype were found to contain significantly highest levels of carotenoids (70.64 mg per 100g-1) and vitamin C (668.38 mg per 100g-1). The Rosa Canina genotype separeted by significantly highest levels of total polyphenols in thorn berries pulp and seeds (163.26 mg 100g-1 and 209.09 mg 100g-1, respectively). Seeds of the Rosa Rugosa ‘Rubra’ genotype contained significantly more total carotenoids (1.58 mg per 100g-1). The Rosa Rugosa genotype separeted out with the best nutritional value. This genus berries pulp accrue significantly maximum amount of: dry matter (95.43 %), fiber (12.97 % d. m.), protein (15.47 % d. m.), in the pulp and seeds - ash (2.09 % d. m. and 5.98 % d. m. respectively). However, berries of other genotypes also had some significantly values: Rosa Rugosa 'Rubra' genotype accrue significantly highest fat content in the pulp and seeds (2.05 and 14.56 % d. m. respectively), Rosa Canina had significantly highest dry matter content in seeds (97.29 %), Rosa Villosa has significantly highest fiber content in seeds (51.92 % d. m.) and Rosa Rugosa 'Alba' had significantly the highest protein content in the pulp (4.61 % d. m.). Very strong and strong correlations were observed between the studied traits in the thorn berry pulp. Ash content increased with increasing dry matter content (r = 0.951). The total amount of polyphenolic compounds increased with decreasing carotenoid content (r = -0.978). Vitamin C content increased with increasing carotenoid content (r = 0.857) and decreasing amount of total polyphenolic compounds (r = -0.736).