Vaisių ir daržovių cheminės analizės metodų taikymas mokinių tiriamojoje veikloje
Date Issued |
---|
2016 |
The analysis of chemical composition of fruits and vegetables and investigation of various factors affecting their composition seems to be an attractive experimental activity for school students. This is understandable, since the object of the research is well known from the information received by the sense organs: vision, touch, taste and smell receptors. Any independent investigatory activity is impossible without the proper research methodology and the procedure description. The methods selected for school experiments should meet certain criteria: they should be safe, simple, without the using of expensive or toxic reagents, the procedure does not take much time, on the other hand, they should be relatively accurate. The chemical composition of fruits and vegetables can be determined by various chemical, physical and physicochemical methods of analysis. Natural pigments, organic acids, sugars and minerals can be found by chemical analysis of fruit and vegetable juices. Plant pigments are organic compounds which can be used for food, fabric dyeing, in addition, they can also serve as indicators if their color depends on pH. Natural dyes absorb photons of different energy of visible light. The light absorption depends on the structure of the compound and is investigated by spectrophotometry. The main soluble substances found in fruit and vegetable juices are sugars and organic acids. The total amount of these substances can be determined refractometrically. The distinctive taste of fruits and vegetables is provided by the organic acids. The acidity of fruits and vegetables is characterized by special parameter called as titratable acidity. Fruits and vegetables contain a variety of minerals, their total amount can be determined conductometrically. Fruits, berries and veg¬etables are the source of vitamin C. The content of ascorbic acid can be determined by the variety of methods. [...]
Vaisių ir daržovių cheminės sudėties nustatymas, įvairių veiksnių poveikio jų sudėčiai tyrimas - mokiniams patraukli eksperimentinė veikla. Tai suprantama, nes tyrimo objektas gerai pažįstamas iš informacijos, gautos jutimo organais: regėjimo, lytėjimo, skonio ir kvapo receptoriais. Bet kuri savarankiška tiriamojo pobūdžio veikla neįmanoma be tinkamai numatytos tyrimo eigos ir tyrimo metodikos. Cheminei vaisių ir daržovių sudėčiai nustatyti gali būti taikomi įvairūs cheminiai, fizikiniai ir fizikocheminiai analizės metodai. Mokykliniam eksperimentui atlikti pasirenkami tyrimo metodai turi atitikti tam tikrus kriterijus: būti saugūs, nesudėtingi, be brangių ar kenksmingų reagentų, neužimantys daug laiko, bet gana tikslūs. Chemiškai analizuojant vaisių ir daržovių sultis, jose galima aptikti augalinių pigmentų, organinių rūgščių, angliavandenių, mineralinių medžiagų. Augaliniai pigmentai - tai organiniai junginiai, kurie naudojami maistui, audiniams dažyti, taip pat gali būti indikatoriai, jeigu jų spalva priklauso nuo terpės pH. Gamtiniai dažikliai sugeria įvairios energijos matomosios šviesos fotonus. Ši šviesos sugertis, priklausanti nuo junginio struktūros, tiriama spektrofotometriškai. Svarbiausios tirpios vaisių ir daržovių sultyse esančios medžiagos yra angliavandeniai ir organinės rūgštys. Jų kiekis gali būti nustatytas refraktometriškai. Šio analizės metodo esmė - tiriamosios medžiagos lūžio rodiklio matavimas. Savitą skonį vaisiams, uogoms ir daržovėms suteikia organinės rūgštys. Vaisių ir daržovių rūgštingumas apibūdinamas specialiu rodikliu, kuris vadinamas titruojamuoju rūgštingumu. Šis rodiklis nustatomas titruojant rūgštis šarmo tirpalu, galima pasirinkti tūrio analizę arba gravimetrinį titravimą. [...].