Maisto papildo Maca booster poveikis sportininkų organizmo adaptacijai prie fizinių krūvių
Date |
---|
2008 |
Sportininkai vis labiau vartoja Vokietijos firmoje „Almondi“ gaminamą maisto papildą Maca booster. Pagrindinis šio maisto papildo komponentas yra natūralus augalas peruvinė pipirinė (Lepidium meyenii) (Maca), auganti Andų kalnuose (4000—4500 m virš jūros lygio). Nors šis augalas vartojamas kaip tonizuojamoji medžiaga, mažinanti nuovargį, didinanti potenciją ir vaisingumą, gerinanti medžiagų apykaitą, normalizuojanti vegetacinės nervų sistemos funkciją, gerinanti organizmo imuninę būklę, stiprinanti širdies ir kraujagyslių sistemą, didinanti ištvermę esant deguonies trūkumui ir pan., tačiau moksliniais tyrimais tai dar nepakankamai įrodyta. Taigi tyrimo tikslas — nustatyti, kaip maisto papildas Maca booster veikia sportininkų fi zinį darbingumą, morfologinę ir biocheminę kraujo sudėtį. Buvo tiriama 16 sportininkų, kurių amžius — 20—22 metai. Tiriamieji 20 dienų vartojo po 5 maisto papildo Maca booster kapsules per dieną: po 2 kapsules ryte, 1 — per pietus ir 2 —vakare. Vienoje kapsulėje yra 800 mg sausų peruvinės pipirinės šaknų miltelių. Sportininkai buvo tiriami prieš pradedant jiems vartoti maisto papildą, praėjus 10 ir 20 dienų nuo vartojimo pradžios ir praėjus 20 dienų po šio papildo vartojimo pabaigos. Nustatytas vienkartinis raumenų susitraukimo galingumas (VRSG), anaerobinis alaktatinis raumenų galingumas (AARG), raumenų galingumas atliekant 10 s trukmės krūvį maksimaliomis pastangomis, anaerobinis glikolitinis pajėgumas (AGP). Aerobiniam pajėgumui vertinti taikėme PWC170 testą. Kraują morfologiniams, biocheminiams ir hormonų tyrimams atlikti ėmėme iš venos. Per eksperimentinį laikotarpį santykinis VRSG padidėjo nuo 25,9 iki 27,4 W / kg (p < 0,05). Santykinis AARG rodiklis per tiriamąjį laikotarpį padidėjo nuo 16,3 ± 0,3 iki 17,3 ± 0,4 W / kg (p < 0,05).
10 s trukmės krūvio maksimaliomis pastangomis darbo galingumo reikšmė didėjo nuo 18,3 ± 0,5 iki 20,3 ± 0,5 W / kg (p < 0,05). Anaerobinis glikolitinis pajėgumas (AGP) didėjo nuo 494,8 ± 12,3 W iki 530,1 ± 11,0 W (p < 0,05) o santykinis — nuo 6,4 ± 0,1 iki 6,8 ± 0,1 W / kg (p < 0,05). Laktato koncentracija kraujyje padidėjo nuo 13,6 ± 0,5 iki 15,5 ± 0,6 mmol / l (p < 0,01). Nustatėme, kad 20 dienų vartojant maisto papildą Maca booster PWC170 padidėjo vidutiniškai 8,8 W (p > 0,05). Nekintant leukocitų kiekiui sportininkų kraujyje, po 10 dienų Maca booster vartojimo padidėjo limfocitų procentas nuo 34,8 iki 39,9% ir skaičius — nuo 2,4 ± 0,2 iki 2,5 ± 0,16 109 / l (p < 0,05). Tiriamųjų kraujyje kreatinkinazės, kreatinino, šlapimo rūgšties ir šlapalo koncentracijos poslinkiai per eksperimentinį laikotarpį parodė, kad Maca booster vartojimas gali lemti sportininkų organizmo fizinių galių didėjimo galimybes. Vartojant Maca booster, jau po 10 dienų buvo pastebėtas testosterono koncentracijos padidėjimas nuo 28,6 ± 1,94 iki 31,95 ± 2,15 μmol / l (p > 0,05). Po 20 dienų šio papildo vartojimo testosterono kiekis statistiškai reikšmingai sumažėjo iki 26,06 ± 1,60 μmol / l. Taigi tyrimas parodė, kad maisto papildas Maca booster teigiamai veikia sportininkų fizinį pajėgumą įvairiose energijos gamybos zonose ir jų organizmo imuninę būseną.
Changes in blood creatinekinase, creatinine, uric acid and urea levels showed that its supplementation may potentially increase bodily physical abilities. As soon as after 10 days of Maca Booster supplementation, a testosterone level increase from 28.6 ± 1.9 to 31.9 ± 2.2 μmol / l (p < 0.05) was noted. This fact indicates that Maca Booster supplementation first enhanced testosterone formation and its blood level increased, however, later the same dose caused a decrease in testosterone level. Thus, our study has shown a positive effect of Maca Booster supplementation of athletes’ physical capacity in various energy production zones and in their immune state.
The Maca Booster food supplement (Almondi, Germany), is gaining popularity among athletes. Its basic component is the natural plant Lepidium meyenii (Maca). In folk medicine, maca is used to relieve fatigue, to improve metabolism, immune state and endurance, to strengthen the cardiovascular system. However, these applications lack scientifi c substantiation. The aim of the present work was to elucidate the effects of the Maca Booster food supplement on athletes’ physical capacity and the morphological and biochemical composition of blood. The study cohort involved 18 athletes aged 20—22 years. They took fi ve capsules of Maca Booster per day. One capsule contained 800 mg of dry maca root powder. The athletes were examined before Maca Booster supplementation, after 10 and 20 days of taking the supplement, and 20 days after its termination. We examined: single muscular contraction power (SMCP), anaerobic alactic muscular power (AAMP), anaerobic glycolytic capacity (AGC), and aerobic capacity. Vein blood samples were taken for morphological, biochemical and hormonal analyses. Over the study period, the absolute SMCP increased from 1997.2 ± 111.1 to 2137.5 ± 107.7 W and the relative SMCP from 25.9 ± 1.2 to 27.4 ± 1.3 W / kg (p < 0.05). The relative AAMP index increased from 16.3 ± 0.3 to 17.3 ± 0.4 W / kg (p < 0.05). Working capacity under a 10 s stress load increased from 18.3 ± 0.5 to 20.3 ± 0.5 W / kg (p < 0.05). The AGC index increased from 494.8 ± 12.3 W to 530.1 ± 11.0 W (p < 0.05). Blood lactate level increased from 13.6 ± 0.5 to 15.5 ± 0.6 mmol / l (p < 0.01). After 20 days of Maca Booster supplementation, PWC170 increased by 8.8 W (p < 0.05) on average. During 10 days of the study period the lymphocyte percentage increased from 34.8 to 39.9%, erythrocyte sedimentation rate became significantly lower.