Tikėjimo bloga akimi raiška šiuolaikinėje Lietuvoje (Etnologija 07 H)

  • VardasMonika
  • PavardėBalikienė
  • Vadovasdoc. dr. Rasa Račiūnaitė-Paužuolienė
  • Data2012-06-15
  • KryptisEtnologija

Anotacija

Problema: Kaip ir kokiu mastu šių dienų Lietuvoje blogos akies raiškos ir įveikos procese dalyvauja amžiaus, išsilavinimo, profesijos, lyties požiūriu skirtingi žmonės?

Objektas: Blogos akies kompleksas šiuolaikinėje Lietuvoje.

Tikslas – atskleisti blogos akies komplekso raiškos ypatumus šių dienų Lietuvoje.
Naudotasi etnografinių lauko tyrimų metodais (stebėjimas, interviu, anketavimas). Pateikėjai atrinkti ,,sniego kamuolio“ metodu. Objektą atskleisti siekta, žvelgiant iš pateikėjo pozicijos. Analizuojant duomenis, vadovautasi interpretacinės antropologijos metodais. Lauko tyrimai truko 2000 – 2010 m. imtinai. Pusiau struktūruoto interviu būdu apklausta 450 pateikėjų. Be to, remiantis autorės sudaryta anketa, anonimiškai apklausti 493 (242 merginos ir 251 vaikinas) studentai.

Rezultatai: Šių dienų Lietuvoje blogos akies kompleksas pasireiškia kaip homogeniškas, tačiau drauge ir įvairiaprasmis kultūrinis konstruktas. Jo kūrime dalyvauja įvairaus amžiaus, profesijos ir išsilavinimo žmonės. Lyties požiūriu, blogos akies raiška nevienoda. Moterys, lyginant su vyrais, intensyviau išreiškia ir akcentuoja blogos akies idėją. Bloga akis nėra kaimiškos tradicinės kultūros reliktas, būdingas senyvo amžiaus, mažai išsilavinusiems žmonėms. Jaunoji karta, labiau moteriškąja linija perimdama blogos akies idėją, supina ją su populiariosios kultūros elementais. Daugelio pateikėjų įsitikinimu, bloga akis – ne prietaras, o baugus reiškinys, slepiantis savyje didelę, paslaptingą galią.

Išsamiau