Genotipo ir aromatinių aminorūgščių įtaka mėtų (Mentha L.) biopotencialo formavimuisi ir cheminei sudėčiai

  • VardasAloyzas
  • PavardėVelička
  • Vadovasdoc. dr. Živilė Tarasevičienė
  • Data2021-09-17
  • KryptisAgronomija

Anotacija

Augaluose esantys antriniai metabolitai yra komerciškai svarbūs farmacijos, maisto, kosmetikos bei agrochemijos pramonėje. Didėjant augalinės kilmės cheminių junginių paklausai, atliekama daug mokslinių tyrimų in vitro ir in vivo siekiant suintensyvinti šių junginių sintezę ar pakeisti jų kokybinę sudėtį augaluose. Aromatinės aminorūgštys – triptofanas, fenilalaninas ir tirozinas – yra ne tik baltymų komponentai, bet ir daugelio augaluose esančių, didelės įtakos jų augimui, vystymuisi, dauginimuisi ir apsauginei funkcijai nuo įvairių abiotinių ir biotinių veiksnių turinčių junginių pirmtakai. Tyrimo tikslas – įvertinti aromatinių aminorūgščių įtaką skirtingų veislių Mentha L. genties augalų biometriniams rodikliams, pirminių ir antrinių metabolitų bei kitų cheminės sudėties komponentų kiekybinei ir kokybinei sudėčiai. Nustatyta, kad aromatinių aminorūgščių preparatai gali būti sėkmingai naudojami keičiant mėtų antrinių metabolitų kiekybinę ir kokybinę sudėtį jas auginant lauko sąlygomis. Parodyti dėsningumai, kaip purškimas aminorūgščių tirpalais daro įtaką skirtingų veislių mėtose esančių cheminės sudėties komponentų pokyčiams ir antioksidaciniam aktyvumui. Nustatyta, kad naudotų aminorūgščių tirpalų poveikis skirtingų veislių mėtų antrinių metabolitų sintezei skiriasi, todėl aminorūgščių tirpalai turi būti pasirenkami tikslingai, priklausomai nuo augalo veislės ir nuo to kokio cheminės sudėties komponento sintezę norima skatinti. Nustatytas esmingai didžiausias aminorūgščių tirpalų poveikis M. piperita ‘Swiss’ veislės augalų antrinių metabolitų kiekybinei ir kokybinei sudėčiai.

Išsamiau