Geomagnetinio aktyvumo ir stipraus saulės vėjo įtaka meteorologiniams ir ligonių sveikatos

  • VardasDeivydas
  • PavardėKiznys
  • Vadovasprof. dr. Jonė Venclovienė
  • Data2021-02-05
  • KryptisEkologija ir aplinkotyra

Anotacija

Doktorantūros tyrimas skirtas įvertinti ryšius tarp geomagnetinių audrų, saulės vėjo ir srautų sąveikos regionų ir ligonių sveikatos rodiklių, meteorologinių rodiklių. Duomenys apie sveikatos rodiklius buvo surinkti Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos institute, o paros meteorologiniai bei heliogeofizikiniai rodikliai, iš viešai prieinamų internetinių svetainių, duomenų bazių ar mokslinių publikacijų.
Tyrimų metu pirmą kartą buvo nustatytas srautų sąveikos regionų poveikis sveikatos bei identifikuotas naujas veiksnys – sankirtos dienos (dienos, kurios gali būti priskiriamos dienoms prieš ir po heliogeofizikinio įvykio), taip pat nustatytas jų poveikis ūmaus koronarinio sindromo rizikai sergantiems sunkesnėmis ligomis.
Analizės metu buvo nustatytas didelio greičio saulės vėjo, srautų sąveikos regionų kompleksinis ir sankirtos dienų poveikis žiemos ir pavasario meteorologiniams rodikliams Baltijos regione. Nustatyta, jog žiemos ir pavasario sezonais didelio greičio saulės vėjas didino oro temperatūrą, mažino atmosferos slėgį.
Esant kompleksiniam geomagnetinių audrų, didelio greičio saulės vėjo, srautų sąveikos regionų laikotarpiams, miokardo infarkto rizika buvo didesnė, o poveikis meteorologiniams rodikliams, Baltijos regione žiemos ir pavasario laikotarpiu, buvo stipresnis nei pavienių veiksnių.

Išsamiau