Rapsų derliaus dorojimo technologijų poveikio aplinkai mažinimas

  • VardasLaimis
  • PavardėBauša
  • Vadovasprof. dr. Dainius Steponavičius
  • Data2019-09-27
  • KryptisAplinkos inžinerija

Anotacija

Rapsai (Brassica napus L.) yra vieni svarbiausių aliejinių augalų pasaulyje. Kaip vieną pagrindinių neigiamo poveikio aplinkai veiksnių, auginant rapsus, galima išskirti jų sėklų nuostolius. Jie galimi dėl savaiminio subrendusių rapsų ankštarėlių atsidarymo ir sėklų išbyrėjimo ant dirvos paviršiaus dar iki derliaus nuėmimo. Kita rapsų sėklų nuostolių dalis patiriama nuimant derlių javų kombainais. Natūraliam rapsų sėklų byrėjimui iš ankštarėlių sumažinti yra sukurti specialūs preparatai – ankštarėlių sandarikliai. Norint pasiekti rapsų auginimo tvarumą, turi būti įvertinamas poveikis aplinkai. Tai gali būti atlikta naudojant būvio ciklo analizės metodą.
Darbo tikslas – pagrįsti priemones neigiamo poveikio aplinkai mažinimui prieš žieminių rapsų derliaus nuėmimą ir jo metu.
Tyrimais nustatyta, kad žieminių rapsų ankštarėlių sandariklis, sukurtas akrilo ir trisiloksano pagrindu, sumažina neigiamą poveikį aplinkai, nes sumažinami žieminių rapsų sėklų nuostoliai prieš derliaus nuėmimą ir jo metu bei CO2 emisijos rapsų sėklų tonai užauginti. Rapsų ankštarėlių sandariklis yra ekonomiškai efektyvus, neįsiskverbia į apipurkštų ankštarėlių sėklas ir nesumažina aliejaus kiekio sėklose. Be to, šio preparato naudojimas leidžia atsisakyti aplinkai žalingo augalų desikavimo prieš derliaus nuėmimą. Tyrimais įrodyta, kad nuimant rapsų sėklų derlių javų kombainais, neigiamą poveikį aplinkai racionaliausia mažinti lauke paliekant aukštesnę (~0,3–0,4 m) ražieną ir parenkant optimalų kombaino darbinį greitį, įvertinus ne tik leistinuosius sėklų nuostolius, bet degalų sąnaudas tonai sėklų prikulti.

Išsamiau