Kapiliarinės elektroforezės apjungimas su reakcijos detekcija junginių, mažinančių oksidacinį stresą, įvertinimui (Ekologija ir aplinkotyra 03 B)

  • VardasMantas
  • PavardėStankevičius
  • VadovasProf. habil. dr. Audrius Sigitas Maruška
  • Data2016-06-30
  • KryptisEkologija ir aplinkotyra

Anotacija

Kapiliarinės elektroforezės apjungimas su reakcijos detekcija sudarytų galimybę mikro-formate automatizuotai įvertinti sudėtingus gamtinius mišinius ir nustatyti atskirų mišinio komponentų antioksidacinį aktyvumą. Tai būtų greitas, nebrangus ir nesudėtingas procesas, leidžiantis efektyviai ištirti ir suklasifikuoti antioksidantus, esančius vaistažolėse, maisto produktuose ir maisto papilduose, farmaciniuose preparatuose, biologiniuose objektuose.

Buvo sukurtos ir optimizuotos trys unikalios konfigūracijos sąsajos kapiliarinės elektroforezės apjungimui su radikalų surišimo reakcijos detekcijos metodu. Pirma sąsaja buvo sukurta panaudojant nerūdijančio plieno kryžminę jungtį. Antroji sąsaja buvo sukurta skirtingo diametro kapiliarus suneriant vieną į kitą ir sunėrimo vietą panardinant į indą su radikalo tirpalu. Trečioji sąsaja buvo sukurta sujungiant du vienodo diametro kapiliarus ašine kryptimi taip, kad liktų tarpas tarp jų. Pirmą kartą radikalų surišimo aktyvumas buvo įvertinas tiesiogiai, panaudojus metodą, paremtą skirstymu kapiliare, apjungtą su reakcijos detekcija. Šis metodas būtų tinkamas maisto produktų, maisto papildų, biotechnologijos produktų, augalų, ląstelių kultūrų ir farmacijos produktų, susijusių su oksidacinio streso mažinimu, kokybės įvertinimui, nenaudojant didelių aplinkai nepalankių cheminių reagentų kiekių.

Išsamiau